ONZE WANDELTOCHTEN IN 2002

Bijzonderheden:

        

Langs de diverse parcours zullen wij op iedere tocht bordjes aanbrengen met info over de bezienswaardigheden, monumenten, gebouwen en natuurgebieden.

 

Voor iedere inschrijving is er per tocht een versnapering.

        

Mars-pijlen zullen aangebracht worden vanaf het einde van de A 19.

 

Voor tocht nr. 3 neemt U de afrit nr. 4 van de A 19 (Ieper Zuid) en volgt U richting Ieper, vanaf de rotonde hangen er eveneens Mars-pijlen.

Inhoud:

 

1.  Dwars door de Frontstreek

2. Van Sas tot Sastocht

3.  Harmonietocht

4.  Sint-Elooitocht

5. Last Post- en Kerstverlichtingstocht.

 

1. Zondag 24 maart: Dwars door de Frontstreek

 

Inschrijving: de refter van de beschutte werkplaats ‘Westlandia’,

                       Industrielaan te IEPER.

Start tussen 7 en 15 u.

Eigen leden: 0,5 €, individuelen: 1,26 €, federatieleden: 1 €.

 

Beschrijving:

 

Mede omwille van haar strategische ligging, was Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog de inzet van ontelbare veldslagen. Vier jaar van opeenvolgende belegeringen en hardnekkige weerstand resulteerden in een totaal verwoeste streek en meer dan 500.000 gesneuvelde soldaten. Zij liggen begraven in de ongeveer 170 hoofdzakelijk Britse begraafplaatsen, bezaaid met rijen identieke witte kruisjes. Die massale aanwezigheid van indrukwekkende oorlogskerkhoven in en rond Ieper, is het uitgangspunt van deze wandeltocht. Samen met de imposante Menenpoort en de best bewaarde stadsvestingen van ons land hopen wij dat het trieste verleden nooit meer weerkeert.

 

 

2. Zondag 16 juni: Van Sas tot Sastocht.

WISSELBEKERTOCHT

Inschrijving: het ontmoetingscentrum ‘Ten Vrielande’, Brugstraat te

                       BOEZINGE (IEPER)

Start tussen 7 en 15 u.

Eigen leden: 0,5 €, individuelen: 1,25 €, federatieleden: 1 €.

 

Beschrijving:

 

Wandelen langs het Ieperleekanaal. Ooit was de Ieperlee een drukbevaren rivier, waarlangs de Ieperlingen hun lakenstof exporteerden. Belangrijk voor de bevaarbaarheid van de middeleeuwse rivier waren de ‘overdrachten’, een primitief systeem om het hoogteverval op te vangen. Met windassen sleepte man de boten op en af een hellend vlak dat met vet was ingesmeerd. Omdat het bevaarbaar houden veel geld opslorpte en de lakennijverheid zijn hoogtepunt voorbij was, stroomde halfweg de 16de eeuw een stinkende brij door de rivier. Honderd jaar later groef men een nieuwe vaargeul wat in de 19de eeuw leidde tot een korte opbloei. In 1842 versaste men in Boezinge maar liefst 2.034 boten. De eerste  wereldoorlog vernietigde de streek tussen Ieper, Diksmuide en Nieuwpoort. Het kanaal lag midden de vuurlinies. Pas in 1933 kon een eerste schip opnieuw door het herstelde kanaal tot Ieper varen.

3. Zondag 11 augustus: Harmonietocht.

         Inschrijving: het ontmoetingscentrum ‘In ’t Riet’, Seelbachdreef te

                                ZILLEBEKE (Ieper).

         Start tussen 7 en 15 u.

         Eigen leden: 0,5 €, individuelen: 1,25 €, federatieleden: 1 €.

         In samenwerking met de K.H. & Concertband Zillebeke.

 

Beschrijving:

 

Omdat Zillebeke nog voor 15 % uit bos bestaat kunnen wij een prachtige natuurwandeling aanbieden. Ruim aan bod komt het provinciaal domein ‘De Palingbeek’.

De koppige heuvelrug nabij Hollebeke, net op de scheiding tussen Leie- en IJzerbekken, dwong de wanhopige ingenieurs op de knieën. Elke verwoede poging om in de tweede helft van de vorige eeuw en begin deze eeuw een kanaal te graven tussen Ieper en Komen, werd door grondverschuivingen en instortingen teniet gedaan. Later werd een strook van ongeveer 3 km op Hollebeeks grondgebied overwoekerd door de natuur  die de ingenieuze blunder camoufleerde met een veelkleurig groenpalet. Op initiatief van de provincie West-Vlaanderen werd het in 1973 voor de recreant toegankelijk gesteld en voorzien van wandelpaden, ligweide en cafetaria. De Palingbeek is de uitverkoren plek voor de natuurliefhebber en... de wandelaar.

Verder kan gewandeld worden door het prachtig park ‘De Vierlingen’, welke sinds 2000 door de provincie aangekocht werd.

Een stukje ongerepte natuur langs de nooit voltooide vaart Ieper-Komen doet menig wandelaar verlangen om terug te komen.

Er is mogelijkheid om aan te schuiven voor een eetfestijn. Reservatie verplicht op het telefoonnummer 057/20.65.22.

 

 

4. Zondag 1 december: Sint-Elooitocht.

 

Inschrijving: het ontmoetingscentrum ‘Ten Vrielande’, Brugstraat te

                       Boezinge (Ieper).

Start tussen 8 en 15 u.

         Eigen leden: 0,5 €, individuelen: 1,25 €, federatieleden: 1 €.

 

Beschrijving:

 

Een prachtige wintertocht langs het Ieperleekanaal. Gratis versnapering én per vijftig inschrijvingen zal een speciaal Sinterklaasgeschenk verloot worden.

 

 

5. Zaterdag 7 december:

Last Post- en Kerstverlichtingstocht.

 

Inschrijving: Technisch Instituut Heilige Familie Ieper

Eigen Heertstraat Ieper

Start tussen 14 en 20 u. Opmerking: Om ten volle te kunnen genieten van de wandeling raden wij aan om niet vóór 16 u te vertrekken.

Eigen leden: 0,5 €, individuelen: 1,25 €, federatieleden: 1 €.

 

Beschrijving:

 

Deze wandeling laat u genieten van de kerstsfeer van Ieper. Duizenden lichtjes en honderden kerstbomen sieren het centrum van deze volledig heropgebouwde Middeleeuwse stad.

Om 20 uur wordt onder de Menenpoort de Last Post geblazen. Deze korte maar ontroerende plechtigheid vindt dagelijks plaats om de duizenden, vooral Britse, gesneuvelde soldaten van W.O. 1 te herdenken.

De ruime startplaats (+ 300 zitplaatsen) is gelegen op 200 m van het station. Gratis warme wijn voor iedere inschrijving. Ruime parkeergelegenheid nabij het station, Esplanade- en Minneplein.

Gratis warme wijn op een unieke middeleeuwse locatie.

 

 

                                 Home